top of page

Miras Hukuku

Miras Hukuku nedir? Mal paylaşımı nasıl gerçekleşir? Kişinin kanun karşısında resmi mirasçıları kimlerdir?



Miras Hukuku nedir? Bir kişinin ölümü ve gaiplik durumu sonucunda kişinin mal varlığının düzenlenmesi Miras hukuku konuları arasında ele alınmaktadır. Özel hukuk söz konusu olduğu zaman en geniş alanlardan bir tanesi de Miras hukuku olarak geçmektedir. Çünkü bu hukuk davasında süreç oldukça uzun olabilmektedir.

Miras hukuku alanında oluşan sorunların çözümleri için görevli avukatlar bulunmaktadır.İmperium Hukuk Bürosu olarak Yusuf Sadıklıve avukat takım arkadaşları Miras hukuku davalarına en geniş şekilde çözüm üretmektedir. Yasal düzenlemeler çerçevesinde belirtilmiş miras hukuku avukatları bulunmasa da kendisini bu alanda geliştirmiş avukatlar yer almaktadır. Sıklıkla karşılaşılan bu davalara karşın, miras hukuku avukatlarından yardım almak çözümü daha kolay bir şekilde size taşıyacaktır. Miras hukuku sebepleri nelerdir?

  • Mirastan mal kaçırılması durumlarında,

  • Mirasta mal paylaşımı yapılması,

  • Tenkis davası,

  • Mirasta saklı payların bulunması,

  • Mirasın reddedilmesi durumlarında,

  • Vasiyetnamenin iptal olması ve düzenlenmesi gereken durumlarda.



Ankara Miras Hukuku

Ankara Miras Hukuku davaları bir kişinin vefatında veya gaipliği söz konusu olduğunda kişinin servetiyle alakalı düzenlemelerin gerçekleştiği hukuk disiplinidir. Kişinin servetinin hangi şahıslara ne şekilde intikal edeceği bu hukuk dalının konusuna girmektedir.

Miras hukuku davalarında kişinin varisleri ve kişi belirtmiş ise pay sahipleri, mirastan belirli oranda pay almaktadır. Peki mirastan kimler hak sahibi olabilir? Türk Hukuku tarafından kararlaştırılan miras hukuku davalarında hak sahibi kişiler zümre sistemi ile belirlenmektedir. Zümre sistemine göre hak sahipleri şu şekilde belirlenir:

  • Birinci zümre olarak geçen kişiler, mirası bırakan kişinin alt soyundan gelen kişilerdir. Bu kapsamda murisin torunları ve çocukları ilk hak sahipleridir.

  • İkinci zümre olarak geçen kişiler, mirası bırakan kişinin yakın akrabalarıdır. Murisin babası, annesi, kardeşleri ve yeğenleri; kişinin ikinci zümre yakınlarıdır.

  • Üçüncü zümre olarak geçen kişiler; mirası bırakan kişinin akrabalarıdır. Murisin dayısı, amcası, teyzesi, halası, dedesi, büyükannesi gibi kan bağı olan kişilerdir.

Murisin servetinden yalnızca üçüncü zümreye kadar olan miras sahipleri pay alabilirler.

Miras Hukuku Dava Sebepleri Nelerdir?

Miras Hukuku dava sebepleri nelerdir? Hukuk çerçevesinde miras hukuku davası açılması için belirli dava sebeplerinin belirtilmesi gerekmektedir.

Miras Hukuku dava sebepleri nelerdir?
  • Vasiyetnamenin düzenlenmesi veya iptal edilmesi durumunda dava açılabilir.

  • Eğer aileden bir kişi mirası reddetmiş ise dava açılabilir.

  • Tenkis davası olması durumunda miras hukuku davası açılabilir.

  • Mirasta saklı pay sahibi olduğu öğrenilmesi durumunda miras hukuku davası açılabilir.

  • Herhangi bir vasiyetname olmadığı zaman pay sahipleri arasında anlaşamadı ise mirasta mal paylaşımı için dava açılabilir.

  • Mirastan mal kaçırma durumu söz konusu ise diğer pay sahipleri tarafından miras hukuku davası açılabilir.

Yukarıda yer alan durumlar haricinde bir sebebiniz var ve dava açmak istiyorsanız konunun uzmanı bir avukatla görüşme yapmanız önerilmektedir. Miras hukuku davalarında Yusuf Sadıklı ve İmperium Hukuk Bürosu, Ankara ve çevresinde hizmet vermektedir.

Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Miras hukuku davalarında miras sözleşmesi nasıl yapılır? Sözleşmenin gerçekleşmesi için sözleşmede yer alan tarafların noter onaylı belgesi olması gerekmektedir

Miras sözleşmesi nasıl yapılır? Miras sözleşmesi yapılması için öncelikle sözleşme taraflarının notere gitmesi ve sözleşmenin içeriğini yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Sözleşmenin bütün detaylarını içeren bu yazılı belgenin noter tarafından tescil ettirilmesi gerekmektedir. Eğer karşı taraf ölüme bağlı olarak tasarrufta bulunmuyor ise kişinin kendisi de temsil edilir. İşlemin ardından noter tartışılan konuları kelimelere dökmektedir. Tarafların noter huzurunda sözleşmeyi okuması ve daha sonrasında da sözleşmenin şartlarının belirtilmesi gerçekleşir.

Comments


bottom of page