İdare hukuku, bireylere tanınmış hakların ve hürriyetlerinin dengelenmesini amaçlayan idari faaliyetler bütünüdür. İmperium Hukuk Bürosu ve Yusuf Sadıklı, idare hukuku davalarında sizlere en kapsamlı avukatlık hizmetini vermektedir.
İdare hukuku, Türk Hukuk kurallarının en önemli araçlarından bir tanesidir. Bu hukuk dalı çerçevesinde idarenin eylemleri ve işlemlerin sınırları belirlenmektedir. Mevcut idarenin yasaların ön görmediği bir biçimde davranması veya belirlenen idare sınırlarının dışına çıkması halinde bireylere olan sorumluluklar düzenlenmektedir. Yapılan yaptırımlar ve sorumluluklar idare hukuku alanında incelenmektedir. İdarenin eylemlerine ve işlemlerine karşı, yargı yoluna başvurmak bu disiplin altında incelenmektedir. Eylemler ve işlemler sonucunda doğan uyuşmazlıklar da bu disiplin altında sonuca ulaşmaktadır.
Ankara ili ve özellikle Çukurambar mahallesinde yaşayanlar için İmperium Hukuk Bürosu, idare hukuku davalarında en iyi avukatları ile hizmet vermektedir. Destek almak ve danışmak istediğiniz konularla ilgili büroyu veya Yusuf Sadıklı’yı arayabilirsiniz.
Ankara İdare Hukuk
Ankara idare hukuku adı altında vergi davaları da sonuca ulaştırılmaktadır. Vergi hukuku içerisinde devletin vergi nitelikleri, yükümlülükleri ve mali eylemleri yasal açıdan incelenir. Vergi hukuku, idare hukuku alt disiplini olarak geçmektedir. Devletin vergi nitelikleri, yükümlülükleri ve mali eylemleri yasal açıdan bu disiplin altında incelenmektedir. İdare hukuku ise idarenin eylemleri, işlemleri ve kuruluşuyla ilgili işlemleri yöneten yasal standartları incelemektedir.
İdare Hukuku Dava Türleri
İdari davalar genel olarak yargı davaları, iptal davaları, idari sözleşme davaları ve idari sözleşmelerden kaynaklanan davalar şeklinde kategorize edilmiştir. 1) İptal Davaları: Özellikle kentsel dönüşüm, kamu idaresine dayalı imar başvurusu, kamulaştırma kararları, ruhsat iptal etme işlemleri, kamu ihaleleri ve idari cezaları içermektedir. Bu konularda idari işlemlerin ve kararların incelenmesi “İptal Davaları” başlığı altında incelenmektedir. 2) Tam Yargı Davaları: İdarenin yaptığı fiiller neticesinde kişilik hakları zarar görmüş ise, kişiler tarafından idare aleyhine dava açılabilmektedir. Bu davalar bir nevi maddi ve manevi olarak tazminat alma davaları olarak geçmektedir. 3) İdari Sözleşmelerden Doğan İdari Davalar: Kamu hizmetlerinin toplumun ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Bu kapsamda oluşan sıkıntılarda idari sözleşmeler sonucunda oluşan anlaşmazlıklar ele alınmaktadır.
İdari Davada Süreç Ne Zaman Başlatılmalıdır?
İdari davalarda süreç ne zaman başlatılmalıdır? Dava açmak için belirtilen süre zarfları içerisinde davanın açılması önemlidir. Çünkü geciken işlemlerin çözülmesi daha zor şartları içermektedir.
İdari davalarda süreç ne zaman başlatılmalıdır? Davalı kişinin ortaya çıkan zararı tespit etmesinden sonra kısa sürede mahkemeye başvurması önerilmektedir. Davaların süresi ile ilgili prosedür şu şekilde işlemektedir
Ortaya çıkan zararın kaynağı bir eyleme dayanıyor ise eylem öğrenildiği andan itibaren dava açılması gerekmektedir. Eylemi öğrendiğiniz tarihten itibaren 1 yıl içerisinde mahkemeye başvurmanız şarttır. 1 yılı aşan süreçlerde mahkeme davayı kabul etmeme hakkına sahiptir.
Ortaya çıkan zararın kaynağı idari işlem veya idari sözleşme ise 2 ay içerisinde dava açmanız gerekmektedir. 2 ay içerisinde açılmayan davalara bakılmaz.
İdari eylemlerden dolayı oluşan zararlarda ilk olarak idareye başvurmanız önerilmektedir. Eğer idari işlemlerden dolayı oluşan sıkıntılar sonucunda hakkınızı alamıyorsanız idari davalar açabilirsiniz.
İdare Hukukunu İçeren Davalar Nelerdir?
İdare hukukunu içeren davalar nelerdir? Davaları şu şekilde listeleyebiliriz: ● Gelir vergisi, ÖTV, KDV, emlak vergisi ve diğer vergi türleri için tahakkuk ve tahsilat işlemleri için davalar açılabilir. ● Bağımsız tahakkuk işlemlerinde ve bu işlemler sonucunda gelen cezalarda davalar açılabilir. ● İdare ile birlikte gerçek kişilerin yanlış ve eksik gelir beyanı yapması sonucunda vergi türlerinde uyuşmazlıklar bulunursa dava açılabilir. ● Belediyenin yaptığı uyuşmazlıklar, hatalı kesintiler ve kamulaştırma kararları kapsamında davalar açılabilir. ● Yabancı ve yerli işletmelerin kurulması için idare tarafından uygun izinlerin ve uygulamaların alınması işlemlerinde oluşan sıkıntılar için dava açılabilir.
Comentários