İcra Hukuku
- Emre Aköz
- 20 Tem 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Tem 2023
İcra Hukuku; alacaklının talep etmesi üzerine ödenmeyen borcun devlet zoruyla mallarına el konulmasını sağlamaktadır. Ödenmeyen borç devlet tarafından taşınmaz ve taşınır mallara el konularak karşılanmaktadır.

İcra Hukuku; yapılan iş, ürün veya hizmetin karşılığının zamanında ödenmesini sağlayan hukuk disiplinidir. Alacaklı tarafın mağdur olmaması adına devlet, hukuk düzenlemeleri sayesinde olayı çözümlemektedir. Yapılan İcra Hukuku davalarında iki farklı icra türü bulunmaktadır.
İlamlı İcra
İlamlı İcra, alacaklı kişinin ilam olarak kabul edilecek bir belgeye sahip olmasıyla açılmaktadır. Alacaklı kişi bu belge ile birlikte İcra Dairesi’ne başvuru yaparak davayı başlatabilir. Geriye kalan süreç mahkeme kararı ile başlatılarak çözümlenmektedir.
İlamsız İcra
İlamsız İcra, herhangi bir mahkeme kararı olmadan alacaklının doğrudan İcra Dairesi’nde başlattığı icra takibine denilmektedir.
İmperium Hukuk Bürosu olarak İcra Hukuku davalarında her türlü hizmet tarafımızca verilmektedir.
Ankara İcra Hukuku
Ankara İcra Hukuku davalarında İmperium Hukuk Bürosu olarak yanınızdayız. Her türlü icra ve iflas avukatlığı için büromuzu veya Yusuf Sadıklı iş numarasını arayabilirsiniz. Ankara İcra Hukuku davaları kapsamında büromuz icra ve iflas hukukuna dayalı bütün davalara bakmaktadır. Alacaklının borçlu olduğu borçların herhangi bir şekilde ödemediği takdirde nasıl tahsil edileceği icra hukuku ana konusudur. Takip hukuku ile bağı olan icra ve iflas hukuku davanın açılması için hukuki gerekçeleri araştırmaktadır. Bunun yanı sıra açılan davalarda borçlu aleyhine açılacak icra davalarının takibi ve mevcut şartların oluşturulması da yapılmaktadır. Hem alacaklı kişi hem de borçlu kişi için yapılan bütün bu işlemlere itiraz edilmesi için kanun yollarının kullanılması icra hukukunun ele aldığı konular arasındadır. İşlemlerin sonuçsuz kalması durumunda haciz işleminin gerçekleşmesi gibi sorunlarda hukuk davalarında sonuçlandırılmaktadır. Kısacası icra ve iflas hukuku; taşınır ve taşınmaz eşyalara devlet tarafından el konularak ödenmemiş borçların ödenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda bütün bu düzenlemeler ile ilgilenen hukuk dalı olduğu söylenebilir.
Çukurambar İcra Hukuku
Çukurambar İcra Hukuku davaları için İmperium Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. Bütün icra, iflas ve takip hukuku davaları için uzman kadromuzla sizlerin yanındayız. İcra hukuku ve iflas hukuku, takip hukukunun alt başlıkları olarak geçmektedir. Yapılan icra davaları ile alacaklıların alacakları miktarlar ile orantılı olarak varlıkların geri alınması sağlanmaktadır. Aynı zamanda iflasın icradan daha ciddi sonuçları olduğundan bu hukuki
süreçle de ilgilenmektedir. Çünkü iflas davası sonucunda iflas eden kişinin bütün mal varlıklarına el konulmaktadır. İflas edilmesi durumunda mal kaybının yanı sıra ticari olarak onur kaybı da yaşanmaktadır. Mahkemenin iflas davaları içerisinde hem iflas eden kişinin durumunu anlaması hem de onursal olarak ilişkin kararın çıkarılması, iflas davalarında görülmektedir.
Alacaklı kişilerin borcunu tahsil edilememesi durumunda yasal işlemler başlatılmaktadır. İcra süreci ile birlikte borçlu kişiye çeşitli yaptırımlar uygulanır. Peki icra sürecinde yapılan çeşitli yaptırım süreçleri nelerdir?
● İlamsız icra takibi, onaylı icra takibi, nafaka takibi, kira takibi, rehin takibi, kambiyo takibi ve ipotek takibi.
İcra Takibi Ne Zaman Başlar?
İcra davasının açılması ile birlikte icra takibi en kısa sürede başlatılmaktadır. Davanın açılması için de alacaklı kişinin dilekçe ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir.
İcra takibi ne zaman başlar? Borçlu kişinin borcunu ödemediği durumlarda alacaklı kişi alacağını korumak için icra takibi başlatabilir. İcra takibini başlatmak için İcra Dairesine yazılı dilekçe verilerek başvuruda bulunmalıdır. Alacaklı kişi yazacağı dilekçe ile birlikte belge(alacağa dair herhangi bir belge) ile başvuru yaparsa süreç daha hızlı ilerlemektedir.
Comments