Aile ve Boşanma Hukuku, Türk Medeni Kanununu ilgilendiren ve orada yer alan kurallara göre düzenlenmiştir. Bu hukuk disiplini içerisinde ailenin dağılmasından sonra oluşan bütün durumlar söz konusudur.
Aile ve Boşanma Hukuku, Türk Medeni Kanununa uygun yapıda aile bireylerinin anlaşmazlıklarına yönelik davalarla ilgilenmektedir. Aşağıda yer alan uyuşmazlıkların çözümlerinde rol oynar: ● Nafaka, ● Velayet, ● Eve veya işyerlerine yaklaşmama tedbiri, ● İletişim vasıtalarını kullanarak rahatsız etmeme tedbiri, ● Eşten mal kaçırma durumlarında, ● Boşanma sırasında mal paylaşımı yapılmasında, ● Soybağının kurulmasında, ● Evlat edinme davalarında, ● Babalık davalarında, ● Çocuk mallarının yönetimi ile ilgili konularda. Yukarıda yer alan uyuşmazlıklar aile ve boşanma hukuku içerisinde en çok uyulmayan konular arasında bulunmaktadır. Yazanların yanı sıra boşanan bir çiftin yaşadığı olumsuzluklar yine aile ve boşanma hukuku kapsamında incelenmektedir. Aile ve Boşanma Hukuku; ahlak ve kamu düzenini de korumayı amaçlamıştır. Bundan ötürü de oldukça uzmanlık gerektiren hukuk alanlarından bir tanesidir. Sürecin doğru ve eksiksiz yürütülmesi için sizler de İmperium Hukuk Bürosundan ve Yusuf Sadıklı’dan avukatlık hizmeti alabilirsiniz.
Ankara Boşanma Avukatı
Ankara boşanma avukatı adı altında İmperium Hukuk Bürosu olarak yıllardır hizmet vermekteyiz. Sizler de boşanma ve diğer avukat gerektiren işlemlerinizde bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma durumlarında anlaşmalı ve anlaşmasız olmak üzere 2 farklı boşanma türü yer almaktadır. Durumun koşullarına göre avukat ile görüşme sonrasında boşanma süreci iki taraf ile görüşülür. Eğer taraflar bütün konularda uyum sağlarlarsa anlaşmalı bir şekilde hem daha hızlı hem de sorunsuz ayrılık yapılabilir.
1) Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davası açılması için tarafların en az 1 yılı geçen süredir evli olması gerekmektedir. 1 yıllık evlilik şartını sağlayan tarafların, boşanma davasını ilgilendiren bütün konularda uyum sağlaması da diğer şarttır. Eğer iki taraf 1 yılı geçkin süredir evli ve dava dosyasını onaylıyorsa süreç taraflar için daha hızlı ilerlemektedir. Anlaşma sağlanacak konulardan bazıları şu şekildedir: ● Eğer çift çocuk sahibi ise çocuğun velayetinin kimde kalacağı, ● Evlilik birliği içerisinde elde edilen malların ortak bir şekilde paylaşılması, ● Çocuğun eğitimi için gerekli olan masrafların kim tarafından ve hangi oranla karşılanacağı, ● Eşlerin manevi ve maddi tazminat talepleri, ● Yargılama giderlerinin karşılanması, ● Avukat ücretlerini kimin karşılayacağı. Bu hususlar haricinde tarafların kendi özel istekleri varsa onların da karşılıklı olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Tüm hususlar üzerinde eşler anlaşamadığı sürece anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. İlk davadan itibaren dava, çekişmeli davaya dönüşebilir.
2) Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sırasında hukuki açıdan anlaşmaya varılamaması durumunda açılmaktadır. Bunun yanı sıra eğer eşler yeni evli ise düşünme süresinin uzaması açısından da davanın çekişmeli hale getirilmesi görülmektedir. Bu eşlerin bir süre düşünmeleri ve kararlarının daha da arkasında olmaları için gereklidir. Çekişmeli boşanma davalarında hukuki işlemlerde meydana gelen nafaka, tazminat ve velayet gibi konularda ortak sonuca varılmaz. Eğer varılmaz ise boşanma süreci doğal olarak uzar. Çekişmeli boşanma davasını oluşturan sebeplere örnek vermek gerekirse: ● Taraflardan birinin boşanmak istememesi, ● Eğer çift çocuk sahibi ise velayetin kimde kalacağını belirlemek, ● Boşanma sonrasında eşe ödenecek nafakanın miktarında sorun çıkarılması. Yazan maddelerin yanı sıra eşler arasında yapılan mal paylaşımlarında ve eşler arasında davaya ek olarak konulan maddelerde anlaşmazlıklar olabilmektedir. Bu konularda mahkeme iki tarafın da düşünmesini sağlamak amacıyla süreyi uzatmaktadır. Aynı zamanda doğru olan kararın verilmesi için mahkeme belirli bir süre bekler.
댓글