top of page

Aile Hukuku

Aile Hukuku, Türk Medeni Kanunu 2. etabında düzenlenmiş, bireylerin aile içindeki bağlantılarını düzenleyen bir hukuk dalı olarak geçmektedir. Bu hukuk dalında aile ile ilgili olan bütün konular işlenmektedir.




Aile Hukukuda tıpkı Türk Medeni Kanunu gibi 1926 yılında İsviçre Medeni Kanunu’ndan alınan ve düzenlenen kanunlar arasındadır. Türk Medeni Kanunu ile birlikte “Aile” kavramı devletin çatısı altında olan bir kurum gibi görülmüş ve kadın - erkek eşitliğini benimsemiştir. Anayasamızda yer alan Madde 10/1’de de bulunan kanun önünde eşitlik ilişkisi düzenlenmiş ve hüküm altına alınarak işleme konulmuştur. Madde 10/1 Ek Fıkra: “Erkekler ve kadınlar eşit haklara sahiptirler. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” İmperium Hukuk Bürosu olarak Yusuf Sadıklı ve ekibinde yer alan aile hukuku avukatları ile görüşebilirsiniz. Yer alan bütün aile hukuku sorunlarınız, en adaletli şekilde sonuçlandırmak üzere tarafımızca işlenmektedir.

Ankara Aile Hukuku

Ankara aile hukuku avukatı arayışında iseniz İmperium Hukuk Bürosu olarak Ankara ve çevresine hizmet vermekteyiz. Uzmanı olduğumuz hukuk disiplinlerinden birisi olan aile hukuku konusunda da sizlere en kaliteli hizmeti sunuyoruz.

Aile hukuku, aileyi ilgilendiren birçok konuda ortaya çıkan uyuşmazlıkları kapsamaktadır. Bu uyuşmazlıklar velayet davası, boşanma davası, evlilik ve nişan davaları gibi aileyi kapsayan davalardır. Aile hukukunda bireylerin koruma altına alınması ve haklarının gözetilmesi amaçlanmaktadır. Türk Medeni Kanunu içerisinde aile tanımı “çekirdek aile” olarak ele alınmaktadır. Fakat yer alan aile hukuku davalarında geniş olarak üç bölümde aile hukukuna bakılmaktadır. Bunlar şu şekilde: ● En geniş anlamda, ● Geniş anlamda, ● Dar anlamda olmak üzere üç bölümde incelenmektedir.

Çukurambar Aile Hukuku

Çukurambar aile hukuku davalarınız için Çukurambar mahallesinde ve Ankara’da hizmet veren Yusuf Sadıklı ve ekibinde yer alan avukatlardan yardım alabilirsiniz.


Aile hukuku davalarında aile hukukuna egemen olan ilkeler mevcuttur. Yer alan davalar bu ilkeler neticesinde sonuçlandırılır. Aile hukukuna egemen olan ilkeler şu şekildedir:


1) Eşler Arasında Eşitlik İlkesi: Aile birliği içinde bulunan bireylerin hepsi aile hukuku kapsamında mutlak olarak eşit sayılmaktadır. 2) Devletin Müdahalesi İlkesi: Eşer arasında oluşabilecek veya ortaya çıkan uyuşmazlıkların - anlaşmazlıkların - kamunun ve devletin yararı gözetilerek devlet tarafından müdahale edilmesi. 3) Düzenleme Özgürlüğünün Bulunmaması İlkesi: Maddi ve Hukuki olarak ortaya çıkan sonuçları esas alan ilkedir. 4) Zayıfları Koruma İlkesi: Manevi ve fiziki açıdan kadının korunmasını esas alan ilkedir. 5) Birlik İlkesi: Eşlerin evlilik akdiyle birlikte ortaya çıkan sorumluluklarını yerine getirmesi mecburdur. Birlik ilkesi bu konuyu ele alan bir ilkedir. 6) Süreklilik İlkesi: Süreklilik İlkesi aile birliğinin ortaya çıkması ile başlamaktadır. Süreklilik ilkesini sona erdiren durum ise boşanma gerekçesi olarak belirlenmiştir.

Boşanma Davasında Süreç Nasıl İşler?

Boşanma Davasında Süreç Nasıl İşler?Süreklilik ilkesinin sona ermesini sağlayan boşanma davaları, bireylerin artık uyum içinde olmamasını tanımlamaktadır. Boşanma davasında süreç nasıl işler? Boşanma davası süreci, davanın açılması ile birlikte başlamaktadır. Taraflardan birisi veya ikisi birlikte evliliğin sona ermesi için mahkemeye başvurabilirler. Davalı kişi başvurmak için ilgili mahkemeye yazılı olarak dilekçe vermektedir. Verilen bu dilekçe neticesinde davalı kişiden karşıya dava açıldığına dair cevap dilekçesi gönderilmektedir. Sunulan bu dilekçeler ile birlikte dava sürecinin başlamasından önce iki tarafın da 2 hafta içerisinde mahkemeye başvurması gerekmektedir. Mahkeme ise tarafların dilekçe aşamasını tamamlaması ile birlikte ön inceleme duruşması için bir tarih belirlemektedir. Verilen tarihten itibaren bir ay içerisinde hukuki olarak gerekçeli karar yazılır. Taraflar ilk mahkeme ile birlikte itiraz etme haklarına sahiptirler. Eğer taraflardan ikisi de itiraz etmiyor ve anlaşmalı boşanma şartlarına uyuyorsa ilk mahkemede boşanmak mümkündür. Aksi takdirde sonuç mahkeme kararına bağlıdır.

Comments


bottom of page